Prijs voor kritische, heldere politieke journalistiek

sa08 033politiek

De inschrijving voor de Anne Vondelingprijs 2014 is opengesteld. Het bestuur van de Stichting Anne Vondelingprijs nodigt iedereen uit om eigen of andermans werk in te zenden voor deze prijs voor politieke journalistieke producten.

Het moet gaan om een geschreven journalistiek product (een artikel, een serie) dat in 2014 is gepubliceerd in een dag- of weekblad, ander tijdschrift of op digitale media. Bij deze laatste categorie gaat het vooral om reguliere websites die hun positie in de samenleving inmiddels hebben verworven. Voor alle publicaties geldt dat deze zich niet hoeven te beperken tot de Haagse politiek.

Het journalistieke product kan tot 1 mei digitaal worden ingediend bij avprijs@rekenkamer.nl

 

De jury let op helder en begrijpelijk gebruik van de Nederlandse taal. Professionaliteit, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en deskundigheid zijn van belang. De journalistieke productie mag door maximaal twee personen gemaakt zijn.

De jury bestaat uit Roel Janssen (financieel-economisch journalist, auteur), Maria Henneman (oud-journalist; nu strategisch beleidsadviseur), Carla van Baalen (hoogleraar parlementaire geschiedenis) en Jan Schinkelshoek (voormalig journalist, oud-lid Tweede Kamer). Er komt nog een lid van de jury bij. Het secretariaat van de jury berust bij Roel Praat (oud-journalist en woordvoerder, nu directeur Algemene Rekenkamer).

 

De Anne Vondelingprijs 2014 wordt uitgereikt op woensdagmiddag 24 juni in de Noenzaal van de Eerste Kamer. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2.500 en een bronzen beeltenis van Anne Vondeling, gemaakt door Bep Sturm – van de Bergh.

Anne Vondeling (1916-1979) streed tegen de verloedering van de Nederlandse taal. Hij was voorstander van helder en begrijpelijk taalgebruik. Hij streefde naar het gebruik van duidelijk en correct Nederlands in de (overheids)communicatie. Als voorzitter van de Tweede Kamer (1972-1979) liet hij niet na hier op te wijzen. De prijs voor heldere, politieke journalistiek is daarom naar hem vernoemd. In 1981 is hiertoe de Stichting Anne Vondeling Prijs opgericht.

 

Inlichtingen: hwbakker@planet.nl (Henk Bakker, secretaris van de stichting); r.praat@rekenkamer.nl  (Roel Praat, secretaris van de jury); www.annevondelingprijs.nl (deze site is nog in ontwikkeling).

 


Geplaatst op 26 maart 2015

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.