Eerste plaats voor Henk Brinkman en Harry Hamstra

prijzen

Henk Brinkman en Harry Hamstra hebben donderdagavond tijdens de bijeenkomst voor freelancers de eerste prijs gewonnen in de categorie ‘Geschreven producties’. Zij kregen een oorkonde én een cheque van 250 euro. Die mogen zij besteden aan een journalistieke cursus en/of workshop.

 

Brinkman en Hamstra maakten voor De Stad Nijkerk.nl een coproductie over de weekendsluiting van de  plaatselijke apotheek. Columnist Cactus (Harry Hamstra) sprak zijn ergernis uit over de sluiting, met daarbij een oproep aan de Nijkerkers om hun mening over dit onderwerp te ventileren. Het regende reacties. Zeer opvallend was vervolgens de reactie van de plaatselijke apotheker Hendrik van der Veen, opgetekend door Henk Brinkman. Eén van de citaten: ‘We moeten ook niet klantvriendelijk willen zijn. Iedereen moet dankbaar zijn dat hij of zij medicijnen krijgt’. Mensen met klachten adviseerde hij over te stappen naar andere apotheken. ‘Die helpen we liever niet’.

 

Verhelderend was de reactie van een collega-apotheker in Hoevelaken, die Brinkman in hetzelfde verhaal optekende. Hij haalde beweringen van collega Van der Veen onderuit. ‘Achmea betaalt geen onregelmatigheidstoeslag, maar wel het gewone tarief. En een klant moet binnen 5 minuten te woord zijn gestaan’. In een commentaar veegde Brinkman een week later in nette bewoordingen de vloer aan met de service en klantvriendelijkheid. Inclusief een persoonlijke ervaring van Brinkman, over bijwerkingen tijdens chemokuren die hij kreeg en een fax (?) die niet werkte, waardoor het lang wachten was op de noodzakelijke medicatie. Uit het juryrapport: ,,Een onderwerp waarmee een lokale krant aantoont dat ze midden in de samenleving staat. Uitstekend uitgewerkt met een column, nieuwsverhaal, ingezonden brieven en een commentaar.”

 

De jury vond wel dat het slotakkoord wat mager was. ,,In een ingezonden brief haalt apotheker Van der Veen op 5 februari bakzeil. Hij schrijft dat zijn apotheek vanaf zaterdag 8 februari toch op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur is geopend. ‘Wij zijn hard aan het werk omdat wij alle Nijkerkers graag bij ons willen houden’. Dit was een mooi nieuwsverhaal waard geweest als afsluiting van een prachtige ‘dorpssoap’, met een centrale rol voor De Stad Nijkerk.nl. Los daarvan: hulde voor deze productie. En voor de volledigheid: Hendrik van der Veen is géén apotheker meer in Nijkerk.”

 

Alle artikelen in de apothekerssoap zijn te lezen via onderstaande links. Voor de column van Cactus klik hier (pagina 3). Voor de reacties en het bijzondere interview met apotheker Hendrik van der Veen klik hier (pagina 3). Voor de ingezonden brief van de apotheker klik hier (pagina 3).

 

In de categorie ‘Geschreven producties’ eindigde Hans Vos (De Stad Amersfoort.nl) als tweede met een verhaal over voetballer Frank Hermsen. Vos had in oktober 2004 een interview met deze toen 19-jarige Amersfoortse voetballer. Zeven weken daarna bezweek Frank na een stapavond aan ernstig hersenletsel, dat hij opliep door zinloos geweld bij een discotheek in Nijkerkerveen. In de jaren daarna herdacht Hans Vos Frank Hermsen jaarlijks op 6 oktober in het Berghotel in Amersfoort, waar het interview plaatsvond, en op 21 november, de dag van zijn overlijden. Tien jaar later blikte Hans Vos in een gesprek met familieleden terug op de afgelopen jaren. Een ontroerend verhaal met een nog altijd actuele aanleiding: zinloos geweld en de strijd daartegen.

 

,,Een knappe journalistieke prestatie hoe Hans Vos tien jaar na dato de juiste toon weet te raken in een verhaal dat de lezer van A tot Z meevoert en bovendien een belangrijke boodschap van de ouders bevat: stop zinloos geweld. Vos toont aan dat het investeren in duurzame contacten lonend is”, aldus de jury. Het verhaal van Hans Vos lees je hier (pagina 37).

 

De derde plaats was ook voor Henk Brinkman (De Stad Nijkerk.nl), met een verhaal over dominee Edward van der Kaaij. ‘Van der Kaaij preekt in de Vredeskerk in Nijkerk over het geboorteverhaal van Jezus, terwijl hij dit jaar een boek publiceerde waarin hij betoogt dat de historische Jezus niet heeft bestaan’, zo begon Henk Brinkman zijn verhaal. Het bleef daarna naar buiten toe even stil, maar binnen het kerkverband was het verhaal niet onopgemerkt gebleven. In maart van dit jaar begon het te rommelen toen de predikant voor drie maanden werd vrijgesteld van zijn werk door het regionale kerkbestuur. Vervolgens werd Van der Kaaij landelijk nieuws.

 

Uit het juryrapport: ,,Een aansprekend voorbeeld hoe een lokale krant met een goed ingevoerde lokale freelancer een ‘geruchtmakend’ verhaal boven tafel krijgt. Uitstekend aangepakt en uitgewerkt, inclusief followups. Lastige materie die veel kennis vereist van het onderwerp en bovendien een uitermate gevoelig onderwerp binnen het christendom. Goede uitleg van Brinkman in het verhaal, zodat ook de leek het kan volgen.” Het verhaal over dominee Van der Kaaij is hier (pagina 13) te lezen.

 

Een eervolle vermelding was er voor Jeroen van der Veer (Veenendaalse Krant.nl) met een verhaal over Nicky Romero, de nummer acht DJ ter wereld. Dit verhaal lees je hier. Ook Herma Klein Kranenberg kreeg een eervolle vermelding, voor haar serie ‘Ontmoetingen met Amersfoorters’.  Twee verhalen uit deze reeks lees je hier (pagina 23) en hier (pagina 23). José Vleeming (Liemers Lantaren.nl) viel een Bijzondere Vermelding ten deel, voor haar Vrouwenspecial. In deze commerciële bijdrage werden vrouwelijke ondernemers geportretteerd.

In totaal ontvingen de juryleden Marnix Kreyns (directiesecretaris BDUmedia, lid van de Raad voor de Journalistiek), Wim Vonk (contentmanager BDUmedia) en Alex Monster (contentmanager BDUmedia) een kleine vijftig inzendingen, uit alle BDU-gebieden. Nieuwsverhalen, reportages, analyses, rubrieken, commentaren; alle genres passeerden de revue.

Op de foto alle winnaars bijeen, met in het midden Harry Hamstra en Henk Brinkman.

 


Geplaatst op 8 mei 2015

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.