Barneveldse Krant.nl en RTV Utrecht behoeven hun berichtgeving over de aanhouding van twee eigenaren van een overvallen elektronicawinkel in Barneveld niet te rectificeren. In de vonnissen in twee afzonderlijk gevoerde kort gedingen is uitgemaakt dat de berichten weliswaar vervelend zijn voor de eigenaren van het bedrijf, maar niet onrechtmatig. De berichtgeving is feitelijk juist en op correcte wijze tot stand gekomen. Er valt daarom niets te rectificeren en de berichten mogen ook gewoon via zoekmachines op internet vindbaar blijven.
Op zaterdagavond 15 november 2014 vond een geruchtmakende overval plaats bij de firma Plasmavisie in Barneveld. Daarbij maakten gewapende en gemaskerde mannen honderden televisies buit en werden medewerkers van het bedrijf bedreigd en enige tijd gegijzeld. De overval werd door bewakingscamera’s vastgelegd. Een paar weken later werd een aantal gestolen tv’s teruggevonden in een loods in Amersfoort. Op 25 augustus 2015 meldde de politie Gelderland Midden dat de twee eigenaren van Plasmavisie waren aangehouden op verdenking van poging tot oplichting, valsheid in geschrifte en het doen van valse aangifte.
De kop boven het politiebericht luidde: ‘Overval lijkt verzonnen’. Daarover berichtten vele media, waaronder Barneveldse Krant.nl, RTV Utrecht, de Gelderlander, Omroep Gelderland en de Telegraaf.
Eind vorig jaar begon de Amsterdamse advocaat mr. S.F. Kalff een offensief tegen alle media, die over deze zaak gepubliceerd hadden. Hij sommeerde de berichten te verwijderen of te rectificeren en ze onvindbaar te maken voor zoekmachines op internet. Zijn cliënten de eigenaren van Plasmavisie zouden ten onrechte onder verdenking staan en ondervinden zakelijk en privé veel hinder van de nog steeds via internet te lezen berichten over hun aanhouding. Sommige media gaven gehoor aan de sommatie van de advocaat, RTV Utrecht en Barneveldse Krant.nl deden dat niet. Tegen hen werden door Plasmavisie kort gedingen aangespannen bij de presidenten van de rechtbanken in Amsterdam en Utrecht. Beide rechters lieten Plasmavisie bakzeil halen.
In de vonnissen wordt een afweging gemaakt tussen het belang van de eigenaren van Plasmavisie bij bescherming van hun eer en goede naam enerzijds en het belang van beide nieuwsmedia bij vrijheid van meningsuiting anderzijds. In die afweging wordt vooral bekeken of de berichten voldoende steun vinden in het ten tijde van de publicatie beschikbare feitenmateriaal. Belangrijke vaststelling van de rechters is daarbij dat Barneveldse Krant.nl en RTV Utrecht af mochten gaan op hetgeen de politie over de zaak meldde in het persbericht. De politie mag worden gezien als een betrouwbare bron en de informatie behoefde niet bij de verdachten geverifieerd te worden in het kader van hoor en wederhoor.
In het kort geding tegen Barneveldse Krant.nl werd door de advocaat van Plasmavisie ernstig bezwaar gemaakt tegen de kop ‘Megaroof in Barneveld in scène gezet’, omdat dat heel wat anders zou zijn dan ‘lijkt verzonnen’, zoals de politie meldde. De rechter vindt dat de kop aan de stellige kant is. Maar de krant ‘komt een zekere vrijheid toe om een kop pakkend te maken in die zin dat de kop uitnodigt tot verder lezen’.
Overigens is het dossier Plasmavisie nog niet gesloten. Eind januari 2016 werd het onderzoek door de politie afgesloten en overgedragen aan justitie. Daar moet over al dan niet vervolgen nog beslist worden.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.