Rianne van Denderen wint fotoprijs

fotoprijs

,,De interactie is precies op het juiste moment vastgelegd, beide partijen zwaaien naar elkaar. Tegelijkertijd zie je deze oude dame in haar ‘context’, helemaal zoals je zou verwachten: het kleed op tafel, de ingelijste trouwfoto’s aan de muur. Een plaat waar aandacht aan besteed is, dat zie je direct.’’ De jury van de BDU-fotoprijzen was het unaniem eens: Rianne van Denderen (Scherpenzeelse Krant.nl) maakte de mooiste BDU-foto in 2014. Haar afbeelding van de 106-jarige mevrouw Koudijs leverde Van Denderen een oorkonde én een waardecheque van 250 euro op. De prijzen werden donderdagavond uitgereikt tijdens de eerste bijeenkomst voor freelancers.

 

Meestal is het geijkte plaatje de honderd plus jarige met de burgemeester. Van Denderen bedacht een originele oplossing door de verzorgsters die altijd van buiten komen ook voor het raam naar mevrouw Koudijs te laten zwaaien. ,,Ondanks het feit dat de foto waarschijnlijk een enscenering is doet het niets af aan de spontaniteit en hartelijkheid”, aldus de jury. Klein detail: de foto heeft de krant niet gehaald maar is geplaatst op de site van Scherpenzeelse Krant.nl. ,,De jury denkt dat de dienstdoende redacteur even heeft zitten slapen.”

 

Van Denderen kan de waardecheque besteden aan een cursus en/of workshop voor de verdere ontwikkeling van de fotografische vaardigheden óf ten behoeve van de ‘hardware’ voor het vervaardigen van beeldmateriaal.

 

 

In totaal beoordeelden de juryleden Hans-Lukas Zuurman (redacteur Barneveldse Krant.nl), Daan Bleuel (contentmanager BDUmedia) en Janus Visser (voormalig BDU-fotograaf, tweede van rechts op de hoofdfoto) ruim dertig foto’s. Rias Immink (rechts op de hoofdfoto) legde met een foto van een brandende woonboot (foto hieronder) beslag op de tweede plaats. De jury: ,,De foto herbergt alles wat je in zo’n situatie wil zien als lezer: de brand die geblust wordt, de omstanders, de locatie. Niet alleen de vlammen, maar ook de lamp van de brandweer zorgt voor extra sfeertekening van de plek. De aanleiding is triest, maar het totaalbeeld dat gevangen is, vraagt om aandacht. Knap gedaan.’’ De foto is gepubliceerd in Stad Buren.nl.

 

Foto Rias Immink

 

Ook de derde plaats was voor Immink. Hij legde vast hoe verkopers tijdens een storm op de Liendense jaarmarkt met man en macht probeerden hun kraam te redden.  ,,Hier gebeurt wat op de foto. Dat is een basisvoorwaarde voor een aantrekkelijk plaatje. De dreigende lucht, het gebolde doek, de hangende man: het laat eigenlijk niets aan verbeelding over. Hier is actie nodig, want er komen barre weersomstandigheden aan. De druppels zitten al op het shirt van de man met de afgezakte broek. Prachtige foto, mede ook door de kleurstelling’’, aldus de jury. De foto hieronder is geplaatst in Stad Buren.nl.

 

stormwoonboot

 

Eddy Bossenbroek (Veluweland.nl, links op de hoofdfoto) kreeg twee Eervolle Vermeldingen. Hij legde aan het einde van de wedstrijd Veluwse Boys – Oenen, om handhaving in de derde klasse, de vreugdetaferelen vast. De tweede vermelding kreeg Bossenbroek voor een foto van het stemmen tellen tijdens de verkiezingen. Hierbij koos Bossenbroek voor een andere invalshoek en gaf hij een bijzonder kijkje achter de schermen.

Jet Kooderings, freelancer bij Hoog en Laag.nl, kreeg een Bijzondere Vermelding. Zij plaatste een schildercursist bij zijn tentoongestelde portret waardoor een tegenportret gevormd werd.


Geplaatst op 8 mei 2015

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.