Afgelopen woensdag waren ruim 50 studenten van de Christelijke Hogeschool Ede te gast bij BDUmedia. Het ging om studenten ‘journalistiek’ die op het punt staan hun studie te beginnen. Net als vorig jaar opent de school het nieuwe studiejaar met een kennismaking met het werkveld.
Woensdag traden BDUmedia en het Nederlands Dagblad op als gastheer voor de studenten. Beide bedrijven vertegenwoordigen de traditionele gedrukte media (zeg maar: kranten) en hun inspanningen om de bakens in de digitale tijd te verzetten. In dat kader stonden ‘s morgens en ‘s middags een groep van ruim 20 studenten op de stoep van BDUmedia.
De contentmanagers Wim Vonk, Alex Monster en Daan Bleuel ontvingen de studenten met koffie en cake. Zij vertelden over de geschiedenis van BDU en de plannen voor de toekomst. Wim Vonk ging dieper in op de formule van de Barneveldse Krant, het enige lokale dagblad van ons land.
De eerste reacties waren positief van toon, hoewel de jonge doelgroep beduidend minder met ‘ṕapieren kranten’ heeft, dan de oudere. Een aantal toonde zich onder de indruk van de wijze waarop BDU zich -gedrukt en digitaal- staande weet te houden in moeilijke tijden. De oproep van Alex Monster aan de groep om als freelancer voor de kranten van BDU ervaring op te doen, leverde de volgende dag inmiddels een enthousiaste reactie op.
Het is de tweede keer dat BDU als gastheer voor de CHE-studenten optreedt. Ook vorig jaar waren studenten in Barneveld te gast. We vinden de contacten met de school belangrijk, omdat er niet alleen nieuwe journalisten worden opgeleid die ooit bij ons werk zouden kunnen vinden, maar ook omdat we profijt kunnen hebben van stages en projecten die de scholieren doen. Naast de bezoeken aan ND en de Barneveldse Krant gingen de studenten de afgelopen week naar Hilversum (Beeld & Geluid) en kregen ze informatie over een bestaan als zelfstandige (ZZP’er).
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.