Sophie van Hogendorp en Annelies Barendrecht winnen BDU-persprijs

bk23stfreelancer

Freelancers Sophie van Hogendorp (Nieuwsblad Geldermalsen.nl, links op de foto) en Annelies Barendrecht (Barneveldse Krant.nl) hebben elk een BDUmedia Persprijs 2016 gewonnen in de categorie geschreven producties.

Ze ontvingen donderdag 9 juni tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor freelancers in het Barneveldse Schaffelaartheater een geldprijs van 250 euro, een oorkonde en een boeket bloemen.

 

Sophie deed, samen met diverse collega’s, uitgebreid verslag van de enorme onrust die ontstond in Geldermalsen na de aankondiging van de komst van een asielzoekerscentrum (AZC). Dat gebeurde via Twitter, de website (nieuwsberichten, liveblog, fotoalbum) en uiteraard ook de krant. Kort samengevat: ‘Dossier AZC Geldermalsen’.

 

Annelies bracht het indrukwekkende verhaal – inclusief een fotoreportage – van een Barnevelder die op zijn 74ste besloot om definitief als vrouw door het leven te gaan: ‘Van Eduard naar Eveline’.

 

bk23stfreelancer

Naast de twee eerste prijzen waren er in de categorie geschreven producties drie eervolle vermeldingen voor freelancers:

 

Marcel Koch – ‘Conflict achter de coulisse van de Breehoek’, Scherpenzeelse Krant.nl, 10 november 2015.

Hans Vos (niet aanwezig) – Sanne ‘vlindert’ vaak langs, De Stad Amersfoort.nl, 20 mei 2015.

Jeroen van der Veer – Joey Snijders ‘bruggenbouwer’ na tragisch auto-ongeluk, Veenendaalse Krant.nl, 23 december 2015.

 

De jury bestond uit Marnix Kreyns, Alex Monster en Wim Vonk. De inzendingen zijn beoordeeld op nieuwswaarde, relevantie, impact en journalistieke kwaliteit. De juryrapporten zijn hieronder te lezen. Bovenstaande foto´s zijn gemaakt door Jacob-Carl Pauw.

 

—————————————-

 

JURYRAPPORT ‘Dossier AZC Geldermalsen’ – Sophie van Hogendorp (en anderen), Nieuwsblad Geldermalsen.nl, december 2015 – EERSTE PRIJS.

 

Omdat Sophie van Hogendorp het ‘Dossier AZC Geldermalsen’ heeft ingezonden voor de persprijs, komt deze op haar naam te staan. Zelf verwijst ze nadrukkelijk ook naar de inzet van andere freelancers, onder wie collega Neeltje van Triest, en BDU-regisseur Louis van Oort.

 

De jury is zeer onder de indruk van de wijze waarop Sophie en collega´s het onderwerp AZC Geldermalsen en de enorme onrust die daarmee gepaard ging in december vorig jaar hebben verslagen.

Vanaf de aankondiging van de komst van een asielzoekerscentrum volgde Nieuwsblad Geldermalsen het snel opeenvolgende nieuws op de voet. Bij de raadsvergadering die door rellen buiten moest worden afgebroken, was Sophie één van de weinige verslaggevers die naar binnen mocht en dit leverde unieke nieuwsberichten op. Via Twitter, website (waaronder liveblogs, een dossier en fotoalbum) werd verslag gedaan. In Nieuwsblad Geldermalsen volgden  samenvattingen van het nieuws en achtergrondverhalen.

 

Bijzonder was een telefoontje van de BBC met het verzoek aan Nieuwsblad Geldermalsen – vanwege de lokale kennis – om een reportage te produceren. Dat hebben Sophie en Louis gedaan.

 

Sophie geeft zelf een samenvatting waarmee de jury volledig kan instemmen: ,,Met dit dossier laten we zien dat een lokale krant ook bovenop het nieuws kan zitten, serieus wordt genomen door ‘grote media’ én dat er een hele goede samenwerking is tussen freelancers onderling en freelancers en redactie.’’

 

———————————————-

 

JURYRAPPORT ‘Van Eduard naar Eveline’ – Annelies Barendrecht, weekendbijlage Barneveldse Krant.nl, zaterdag 3 oktober 2015 – EERSTE PRIJS.

 

Vorig jaar was het Jaar van de Transgenders. Dat wist Annelies niet, maar zoals ze zelf zegt, kennelijk was de tijd rijp om dit verhaal te maken.

In februari 2015 benadert Annelies de 77-jarige Eduard, die ze kent via Museum Nairac in Barneveld, met de vraag of ze hem mag interviewen over zijn transitie van man naar vrouw. ,,Hij wilde niet, bang als hij was dat de stenen bij hem in Barneveld door de ramen zouden vliegen als uit zou komen dat hij al zijn hele leven, ook in de tijd dat hij nog getrouwd was met Leny, regelmatig de hort op ging als vrouw’’, aldus Annelies.

Ze vraagt hem dan of ze een fotoreportage mag maken voor haar afstudeerproject aan de Fotovakschool in Apeldoorn. ,,Dat was goed, want ver weg.’’

Annelies gaat twee maanden achtereen geregeld bij Eduard langs – ,,eerst bij hem en al gauw bij haar’’. Zo is ze getuige van een intieme transformatie van Eduard naar Eveline, een dagelijks ritueel. Om de fotoserie extra krachtig te maken, besluit ze deze om te zetten naar donker sepia om elke afleiding door kleur te voorkomen.

 

Gedurende het jaar verschijnen in allerlei media verhalen over transgenders. Voor Annelies reden om Eveline te benaderen met opnieuw een verzoek om een interview voor de Barneveldse Krant. Met als illustratie een aantal foto’s uit de reportage.

Uiteindelijk stemt Eveline toe, mede door alle aandacht die er landelijk is voor transgenders.

 

Annelies Barendrecht maakt een krachtig en respectvol verhaal van een Barnevelder, die vanaf zijn 74ste (na de dood van zijn vrouw Leny) als vrouw door het leven gaat. De eerste jaren min of meer in het geheim, maar met de publicatie in de Barneveldse Krant van 3 oktober 2015 komt ze op 77-jarige leeftijd officieel uit de kast.

Het verhaal – met zeven prachtige foto’s van de dagelijkse transformatie – slaat aan en is het begin van nog veel meer ‘exposure’. Er volgen interviews met Eveline in De Gelderlander, het Algemeen Dagblad en bij Omroep Gelderland. En het Amsterdam Museum neemt contact op voor een expositie over transgenders.

 

Annelies wil als journalistiek fotograaf, zoals ze zichzelf noemt, graag iets aan de kaak stellen of een boodschap overbrengen. Bijvoorbeeld over het feit dat je als transgender ook maar gewoon mens bent. Daar is ze naar het oordeel van de jury met deze reportage buitengewoon goed in geslaagd. Een verhaal met grote impact, zowel voor Eveline als voor de lezers.

 

——————————————————-

 

JURYRAPPORT ‘Conflict achter de coulisse van de Breehoek’ – Marcel Koch, Scherpenzeelse Krant.nl, 10 november 2015 – EERVOLLE VERMELDING.

 

Een gedegen journalistieke productie van Marcel Koch in de Scherpenzeelse Krant met als kop ‘Conflict achter de coulisse van de Breehoek’. De Breehoek is een kulturhus, een centrum voor cultuur, sport en welzijn. Vanwege financiële problemen treedt een driekoppige raad van toezicht aan. Het sanerings- en herfinancieringsplan dat zij maken, wordt afgewezen door de plaatselijke politiek. Er ontstaat een conflict, waarna de drie heren opstappen.

Achter de schermen woekert de ‘veenbrand’ voort, met name tussen de drie ex-toezichthouders en de eerstverantwoordelijk wethouder, die onder meer weigert een declaratie van 4500 euro te betalen.

 

Marcel Koch heeft dan al contact gelegd met één van de drie mannen en houdt vast, ondanks de weigering in eerste instantie om het verhaal openbaar te maken. Dan volgt plotseling een mail met een uitnodiging voor een interview.

Als Marcel op een kantoor in Veenendaal arriveert, zitten daar de drie strak in het pak gestoken mannen.  Om het hem gemakkelijk te maken, hebben ze een zelfgeschreven interview klaar liggen.

De reactie van Marcel: ,,Als ik dit overneem, kan ik mijzelf als journalist niet serieus nemen.” Vervolgens schuift hij het papier aan de kant, stelt zijn eigen vragen en maakt het onthullende verhaal voor de Scherpenzeelse Krant, inclusief wederhoor van de wethouder.

 

Het verhaal geeft een mooi inkijkje achter de schermen van een ‘schimmige’ wereld van adviseurs en bestuurders, die elkaar de bal toespelen. En is een waardevolle toevoeging op de serie nieuwsverhalen over de Breehoek. die eerder al in de Scherpenzeelse Krant verscheen.

 

————————————————————

 

JURYRAPPORT Sanne ‘vlindert’ vaak langs – Hans Vos, De Stad Amersfoort.nl, 20 mei 2015 – EERVOLLE VERMELDING.

 

Op zijn trektocht door Amersfoort-Noord voor De Stad Amersfoort heeft Hans Vos in Hooglanderveen in mei vorig jaar een ontmoeting met Jolanda en Johan van Dijk en hun dochter Daphne. Zij verloren zondag 9 mei 2010, op Moederdag, hun toen 23-jarige dochter en zus Sanne als gevolg van een virale infectie aan de hartspier, een zeldzame aandoening.

 

Hans Vos heeft het ontroerende verhaal van het gezin Van Dijk opgetekend en mooi en respectvol verwoord in een zeer lezenswaardig, paginagroot artikel met een foto van levensgenieter Sanne van Dijk.

Een verhaal dat je als journalist kunt maken dankzij investering in lokale contacten en het winnen van vertrouwen bij de geïnterviewden.

Een verhaal ook dat elke lezer even stilzet bij de betrekkelijkheid van het bestaan en dat tegelijk een prachtige boodschap bevat: de liefde voor hun overleden dochter en zus houdt het gezin Van Dijk op de been.

 

Alle reden voor een eervolle vermelding, een onderscheiding die Hans Vos trouwens ook vorig jaar in de wacht sleepte.

 

———————————————————-

 

JURYRAPPORT Joey Snijders ‘bruggenbouwer’ na tragisch auto-ongeluk – Jeroen van der Veer, Veenendaalse Krant.nl, 23 december 2015 – EERVOLLE VERMELDING.

 

Jeroen van der Veer krijgt eveneens voor het tweede jaar op rij een eervolle vermelding voor één van zijn verhalen.

Hoofdpersoon op twee pagina´s in de Veenendaalse Krant is voetballer Joey Snijders van de lokale topclub GVVV. Door een hersenbloeding krijgt hij in februari vorig jaar in Achterveld een ernstig ongeluk, waarbij Joey in coma raakt. Pas maanden later komt hij weer volledig bij bewustzijn.

Bijzonder is dat Joey Snijders ‘een maatje’  is van Jeroen. ,,Ik kom net als hij uit Amersfoort, kwam bij hem thuis, we dronken drankjes en praatten over van alles. Opeens was de lijn tussen werk en privé flinterdun. Samen met regisseur Sander van Snippenberg zijn wij daar vanaf het eerste moment uiterst zorgvuldig mee omgegaan´´, aldus Jeroen.

 

Na lang wikken en wegen besluit Jeroen – met instemming van Sander – een spread te maken voor de Veenendaalse Krant. De afspraak voor het interview wordt gemaakt via Rob Snijders, de vader van Joey.

Voor Jeroen een lastige journalistieke klus, die hij uitstekend heeft geklaard. Hij gaat er ,,met knikkende knieën’’ heen, Joey herkent hem niet, maar kan wel enigszins communiceren, al vergeet hij dat daarna weer snel. De verhalen van vader Rob en broer Dave zijn emotioneel. Jeroen heeft dat op respectvolle wijze opgeschreven.

 

Een bijzonder verhaal, waarvan heel veel lezers onder de indruk zijn, blijkt uit de talrijke positieve reacties die Jeroen ontvangt. De ‘spread’ is ook gepubliceerd in De Stad Amersfoort en de Barneveldse Krant. Ook andere media besteedden aandacht aan het verhaal van Joey Snijders, maar in deze artikelen kwamen alleen zijn ouders aan het woord.

 


Geplaatst op 10 juni 2016

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.