Bij de foto: Het op touw zetten van politiek debat; het is één van de doelstellingen in een gezamenlijk project van BDUmedia, RTV Utrecht en de Bibliotheken Eemland.
Nieuwsblad De Stad Amersfoort.nl uit de stal van BDUmedia, regionale omroep RTV Utrecht en Bibliotheek Eemland hebben de handen ineen geslagen voor een project dat beoogt de journalistieke kwaliteit in Amersfoort een impuls te geven.
De drie partijen doen een beroep op subsidie die de gemeente Amersfoort beschikbaar heeft gesteld. Amersfoort betaalt al een paar jaar mee aan journalistieke projecten die -in de ogen van de gemeente- op lokale schaal toegevoegde waarde hebben.
Ook een instelling als het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek stelt geld beschikbaar voor projecten die een tegenwicht vormen voor het verval dat met name in de lokale en regionale pers zichtbaar is. Het Fonds zet daarbij stevig in op samenwerking tussen journalistieke organisaties.
Vanuit die gedachte hebben ook BDUmedia en RTV Utrecht onlangs verkennende gesprekken gevoerd. Eén van de conclusies was dat de uitgebreide lokale kennis van de BDU-redacties de regionale omroep zou kunnen helpen haar werk beter te doen. Omgekeerd zou BDU kunnen profiteren van de enorme kennis en faciliteiten op het gebied van radio en televisie bij de omroep.
Die algemene vaststelling zou in Amersfoort concreet vorm kunnen krijgen, als het ingediende project in de ogen van de subsidiegever interessant genoeg is. De gedachte is om relevante nieuwsonderwerpen niet alleen in de krant en op televisie te verslaan, maar dat de organisaties ook een aantal debatten organiseren, waarin de stukken in de krant en de reportages op televisie de bouwstenen voor (politieke) discussies en meningsvorming leveren. Bij de totstandkoming van de artikelen en de tv-reportages moeten de redacties van beide nieuwsorganisaties nauw gaan samenwerken.
De bibliotheek in Amersfoort wil niet alleen een schatkamer van informatie zijn, maar ook een plaats waar maatschappelijk debat kan plaatsvinden. Het moderne, hippe nieuwe gebouw aan het Eemplein in de Keistad biedt daarvoor ook uitstekende mogelijkheden. Daarnaast kan de bibliotheek bij journalistiek onderzoek behulpzaam zijn, omdat er een overvloed aan informatie beschikbaar is.
Het subsidieverzoek is inmiddels verstuurd. Begin juli hebben betrokkenen hun verzoek verdedigd bij de subsidiërende instelling. Daarna volgt -vermoedelijk eind juli- de bekendmaking of er wel of geen geld beschikbaar komt.
De Stad Amersfoort.nl heeft het afgelopen jaar zelf ook indirect geprofiteerd van de subsidieregeling. Freelance journalist Nelleke Moot diende bij de gemeente een plan in voor een journalistieke serie over ‘Voedsel in Amersfoort door de eeuwen heen’. Die serie is de afgelopen maanden in De Stad Amersfoort.nl gepubliceerd.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.