Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP) heeft tijdens de Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek een presentatie gegeven aan meerdere BDU-freelancers. Neeltje van Triest (onder andere Stad Buren.nl) raakte geïnspireerd en bracht het fonds onder de aandacht van de contentmanagers Daan Bleuel, Alex Monster en Wim Vonk. Zij delen de informatie graag via deze website.
Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten verleent financiële steun aan artikelen, reportages, longreads, journalistieke boeken en biografieën. Met kleinschalige subsidies beoogt het Fonds BJP journalisten in staat te stellen zich langdurig te verdiepen in een onderwerp of thema. Het gaat om projecten die zodanig tijdrovend van aard zijn dat zij naar verwachting zonder deze financiële steun niet tot stand zullen komen.
De projecten moeten resulteren in boeken of artikelen voor Nederlandse kranten of tijdschriften – gedrukt dan wel digitaal. De steun wordt verleend in de vorm van een subsidie aan individuele journalisten of auteurs. Aanvragen worden beoordeeld door een zeskoppig bestuur, bestaande uit professionals uit de journalistieke- en uitgeverswereld. BDU-freelancers die een voorstel voor een productie hebben, kunnen zich wenden tot Daan Bleuel (d.bleuel@bdu.nl), Alex Monster (a.monster@bdu.nl) of Wim Vonk (w.vonk@bdu.nl). Zij zullen beoordelen of het idee kan worden voorgedragen bij het Fonds BJP en kunnen de aanvraag ondersteunen, dan wel begeleiden.
Sinds 2006 reikt het Fonds BJP de Brusseprijs uit voor het beste journalistieke boek. Samen met de Stichting Lira heeft het Fonds BJP daarnaast in 2013 een prijs ingesteld voor de beste freelance buitenlandcorrespondent.
Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten is een particulier initiatief van een groep bekende journalisten en ontvangt sinds de oprichting in 1990 subsidie van het ministerie van OCW. Sindsdien heeft het Fonds BJP meer dan 4000 subsidieaanvragen ontvangen, waarvan er in totaal 1200 zijn gehonoreerd. Het Fonds BJP heeft belangrijk bijgedragen aan het succes van journalisten als Judith Koelemeijer, Geert Mak, Jeroen Smit en Annejet van der Zijl. Veel van de door het Fonds ondersteunde projecten zijn bekroond met (journalistieke) prijzen.
Er zijn meer van dit soort initiatieven. Overheden, zoals gemeenten, roepen stimuleringsfondsen in het leven of incidentele subsidiemogelijkheden voor -meestal- diepgravend journalistiek werk. De Stad Amersfoort.nl heeft onlangs een serie gepubliceerd die met behulp van gemeentelijke subsidie tot stand kwam. In Amersfoort is de afspraak dat de gemeente de helft van de kosten subsidieert en dat de andere helft door de uitgever wordt bijgepast. Dat leverde in dit geval een serie van 12 afleveringen op over de rol van voedsel in de stad door de eeuwen heen. Ook het gemeente-archief speelde daarin een rol.
Na de zomer staat in Amersfoort een fotoproductie op de planning, die ook door middel van subsidiëring tot stand kwam.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.