Subsidie voor onderzoek leidt tot publicatie in Nieuwsblad Castricum

Afbeeldingsresultaat voor fonds bijzondere journalistieke projecten

We kondigden het al eerder aan: het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBJP) subsidieert een onderzoek naar ‘projectontwikkeling in Castricum: het gevecht om de vierkante meter.’ Dit heeft deze week tot een eerste publicatie geleid in Nieuwsblad Castricum. Freelancer Alex van der Leest neemt hierin een zogenaamde inbreilocatie (De Van Speykkade) onder de loep.

 

De onderzoeksvraag is helder. Hoe kon het gebeuren dat een gemeenteraad die het schrijnende tekort aan betaalbare (huur)woningen voor jongeren op wil lossen, er tóch niet in slaagt om op een inbreilocatie – nota bene op gemeentegrond – woningbouw van de grond te krijgen?

 

Uiteindelijk verrijst er namelijk een biljartcentrum aan de Van Speykkade. Zonder ook maar één woonlaag erboven, eronder of eromheen. De raad kiest er voor om de strijd met omwonenden (‘Not In My Back Yard’) niet aan te gaan.

 

Het onderzoek maakt inzichtelijk waarom er van goede bedoelingen op het gebied van (sociale) woningbouw, zoals vastgelegd in visies, masterplan en zelfs raadsprogramma niks terecht komt. Gebrek aan ruggengraat, cliëntelisme en opportunisme winnen het van principes.

 

Het artikel is te lezen via de e-paper op www.nieuwsbladcastricum.nl


Geplaatst op 17 mei 2019

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.