Twee BDU-freelancers, Eugene Leenders en Alex van der Leest, hebben van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten subsidie toegezegd gekregen. Leenders en Van der Leest deden een beroep op een potje dat het fonds reserveerde voor concrete onderzoeksjournalistieke onderwerpen.
Freelancer Eugene Leenders -verbonden aan de BDU-uitgave ‘Baarnsche Courant’- wil een hoog opgelopen conflict in de medische wereld tot op de bodem wil gaan uitzoeken. De artikelen die erover gemaakt gaan worden, zullen in één van de BDU-nieuwsbladen worden gepubliceerd.
Alex van der Leest, die als freelancer bijdragen levert voor het Nieuwsblad Castricum, kreeg subsidie voor meerdere onderwerpen (voornamelijk op het gebied van ruimtelijke ordening) die hij aan een nader onderzoek wil onderwerpen. Ook zijn bevindingen zullen te zijner tijd via de platforms van BDUmedia gepubliceerd gaan worden.
Leenders en Van der Leest profiteren van een regeling die mogelijk werd omdat minister Slob extra middelen vrijmaakte om onderzoeksjournalistiek -ook op lokale en regionale schaal- mogelijk te maken. Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten voert dit onderdeel van de regeling uit. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek verdeelt het grootste deel van de extra subsidie. Die is bedoeld voor projecten die onderzoeksjournalistiek structureel bevorderen. BDUmedia kreeg uit die pot bijvoorbeeld een subsidie voor ‘Bureau Spotlight’, een project voor onderzoeksjournalistiek waarin naast BDUmedia ook de Christelijke Hogeschool Ede en de Lokale Omroep Ede participeren.
Een kleiner deel van het extra geld was bedoeld voor individuele, concrete onderzoeksprojecten. Op die subsidiepot deden Eugene Leenders -die voor hij als freelancer aan de slag ging ‘Hoofd Nieuws’ bij Omroep Gelderland was- en Alex van der Leest een beroep. Zij kregen daarbij steun van BDUmedia dat onder meer toezegde de artikelen te willen publiceren. Dat was één van de voorwaarden die het fonds stelde. De subsidie stelt het tweetal in staat uren in het project te investeren die anders voor eigen risico zouden zijn.
Op de foto: Eugene Leenders.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.