Een slordige 20 basisscholen uit het verspreidingsgebied van ‘t Groentje (gemeenten Houten, Wijk bij Duurstede en Bunnik) hebben de afgelopen maanden een eigen nieuwspagina in de kranten gemaakt. Donderdag 30 juni en vrijdag 1 juli kregen de scholen die dat het beste deden een prijs.
Het project maakte deel uit van de jubileumviering van de krant. ‘t Groentje, dat sinds 1 januari deel uitmaakt van het portfolio van BDUmedia, bestaat 50 jaar. In dat kader werden scholen uitgedaagd zelf een nieuwspagina te maken. De redactie verstrekte daarvoor wat richtlijnen. Leerlingen verzamelden als een ware eindredactie kopij in de vorm van nieuws, interviews, columns, puzzels, columns en foto’s en maakten daar -onder leiding van de collega’s op kantoor Bunnik- een pagina van.
Een deskundige jury oordeelde dat de H. Familieschool in Houten, de Carolusschool in Cothen (Wijk bij Duurstede) en de Anne Frankschool in Bunnik dat het beste deden. Maar niet alleen de deelnemende scholen reageerden enthousiast. Ook de gemeentebesturen leverden graag hun aandeel. Zo zaten twee wethouders en een burgemeester in de jury’s. Bij de uitreiking waren de hoogwaardigheidsbekleders ook aanwezig. Dat gaf de prijsuitreiking nog meer cachet.
De winnaars kregen een plaquette, een oorkonde en het juryrapport op schrift. De reacties op het project vanuit de scholen waren zeer positief. ,,Het is om een aantal redenen erg leuk”, liet de directeur van de H. Familieschool in Houten weten: ,,Het is multi-disciplinair. Het gaat over taal, organiseren, samenwerken, een verhaal maken en meer. En dat de pagina uiteindelijk ook gepubliceerd wordt geeft één en ander nog eens extra gewicht.”
De winnende scholen onderscheidden zich vooral omdat ze (overwegend) échte nieuwspagina’s maakten. Dus met onderwerpen die voor een bredere doelgroep dan alleen de school interessant zijn. Vaak werden de interviews gedaan met vaders of opa’s, maar was die keuze ook voor anderen geschikt (de één was als postbode een bekend figuur in het dorp, de ander oud-profvoetballer).
Een aantal scholen noemde het project een herhaling waard. Dus wellicht een idee voor andere titels van BDUmedia? Op de foto: de winnende klas van de Carolusschool in Cothen met burgemeester Tjapko Poppens die speciaal voor de gelegenheid zijn ambtsketen had omgedaan. (foto: Ali van Vemde)
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.