Op Villamedia lazen we de volgende nuttige taaltip. De zin ‘Het is weer tijd voor de jaarlijkse grote schoonmaak’ kan het best zonder komma worden geschreven. Zo wordt uitgedrukt dat grote schoonmaak een vast geheel vormt, met jaarlijkse als een nadere bepaling daarbij. Er ligt geen pauze tussen jaarlijkse en grote.
Vergelijkbare combinaties zijn onverwachte persoonlijke omstandigheden en hoogwaardig openbaar vervoer. Ook hier vormen persoonlijke omstandigheden en openbaar vervoer een min of meer vast geheel en is het eerste bijvoeglijk naamwoord een nadere bepaling bij dit geheel.
Een komma is wel juist als twee bijvoeglijke naamwoorden elk afzonderlijk iets zeggen over het zelfstandig naamwoord en er een (korte) pauze klinkt: een droge, zonnige dag; een spannend, meeslepend verhaal; vriendelijke, behulpzame medewerkers. De komma is dan te vergelijken met het woord en: een droge en zonnige dag; een spannend en meeslepend verhaal. Ook kunnen de bijvoeglijke naamwoorden in zulke gevallen vaak worden omgewisseld: een zonnige, droge dag; behulpzame, vriendelijke medewerkers.
Leuk en nuttig zo’n taaltip. Goede, oude bekende onder het kopje taalkundige weetjes!