Taaltip: schoonmaak zonder komma

Op Villamedia lazen we de volgende nuttige taaltip. De zin ‘Het is weer tijd voor de jaarlijkse grote schoonmaak’ kan het best zonder komma worden geschreven. Zo wordt uitgedrukt dat grote schoonmaak een vast geheel vormt, met jaarlijkse als een nadere bepaling daarbij. Er ligt geen pauze tussen jaarlijkse en grote.

 

Vergelijkbare combinaties zijn onverwachte persoonlijke omstandigheden en hoogwaardig openbaar vervoer. Ook hier vormen persoonlijke omstandigheden en openbaar vervoer een min of meer vast geheel en is het eerste bijvoeglijk naamwoord een nadere bepaling bij dit geheel.

 

Een komma is wel juist als twee bijvoeglijke naamwoorden elk afzonderlijk iets zeggen over het zelfstandig naamwoord en er een (korte) pauze klinkt: een droge, zonnige dag; een spannend, meeslepend verhaal; vriendelijke, behulpzame medewerkers. De komma is dan te vergelijken met het woord en: een droge en zonnige dag; een spannend en meeslepend verhaal. Ook kunnen de bijvoeglijke naamwoorden in zulke gevallen vaak worden omgewisseld: een zonnige, droge dag; behulpzame, vriendelijke medewerkers.


Geplaatst op 20 april 2018

 

One thought on “Taaltip: schoonmaak zonder komma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.