Tips voor het scannen van een foto

Freelancer Frank Magdelyns -onder meer verbonden aan Houtens Nieuws (één van de edities van ‘t Groentje) kwam met tips om betere resultaten te behalen met het inscannen van oud fotomateriaal. Hieronder zijn verhaal.

 

Stel je maakt een artikel en de geïnterviewde komt met een oude afgedrukte foto aanzetten uit een fotoalbum. Deze wil je graag gebruiken in de krant. Wat doe je dan? Je kunt deze meenemen, thuis onder een printer/scanner leggen en de foto weer terugbrengen. Daarna moet je met een fotobewerkingsprogramma de scan op maat knippen. Door al deze handelingen gaat de kwaliteit van de foto nog wel eens verloren.

 

Een alternatief is het maken van een foto van de foto. Hierbij moet je letten op schittering, het rechthouden van de camera, de vervorming van de foto door de lens en moet je eventueel na afloop de foto afsnijden met een bewerkingsprogramma.

 

Een superhandige oplossing is de app ‘Fotoscan van Google Foto’s’ voor je smartphone. Deze werkt op Android en iOS. Je houdt de scanner boven de foto en drukt op de scanknop. Je ziet dan op de display de foto die je wilt scannen. Er verschijnen vier bolletjes en je beweegt je camera zodanig dat de bolletjes door een focus worden geraakt. Het resultaat is een goede foto van een foto, zonder vervorming, waar de schittering uit is gehaald. Bovendien is hij direct klaar voor plaatsing, want de app knipt de foto op maat.

 

De foto staat op je toestel en met Bluetooth of een kabel haal je hem over naar je computer. Geen Whatsapp of Facebook messenger gebruiken, want deze middelen comprimeren de fotokwaliteit.


Geplaatst op 10 mei 2019

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.