Veenendaalse Krant genoemd in radioprogramma Rob Stenders

Een artikel in de Veenendaalse Krant was donderdag 24 januari voor dj Rob Stenders aanleiding om er in zijn programma ‘Stenders Platenbonanza’ (luister hier terug; het item begint na 25 minuten en 40 seconden) aandacht aan te besteden.

 

De Veenendaalse Krant, of beter: verslaggever Gerard van Wijk, bracht het toch wat ontluisterende bericht dat de veronderstelde stichter van Veenendaal -ene Gilbert uit Antwerpen- hoogstwaarschijnlijk helemaal niets met de stichting van Veenendaal te maken heeft gehad. Lokale historici kwamen tot de conclusie dat het zelfs onwaarschijnlijk is dat de man ooit in die contreien is geweest.

 

Eén en ander is extra pijnlijk omdat 2019 in Veenendaal is uitgeroepen tot ‘Gilbertjaar’, compleet met feestelijkheden en andere -deels gesubsidieerde- activiteiten. De onderzoekende historici komen tot de conclusie dat nooit eerder serieus is bekeken of de bewering dat Gilbert (de man zou turf nodig hebben gehad en daarom de ontginning in ‘t Veen in gang hebben gezet) de stichter van Veenendaal is. Halverwege de 19e eeuw, ontdekten de historici, maakte Jacob van Lennep voor het eerst melding van ‘Gilbert’. Zijn bewering werd in de periode die volgde klakkeloos voor waar aangenomen, zonder serieus historisch onderzoek.


Geplaatst op 25 januari 2019

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.