Video-experiment groot succes

Tekstkar Marathon Amersfoort

Lopers van het BDU-team poseren bij het enorme beeldscherm van Tekstkar.nl.

 

Lovende reacties van de buitenwacht, tientallen foto’s en video’s via Whatsapp en urenlange live-beelden van de finish van de Marathon in Amersfoort. Ziedaar de riante oogst van een geslaagd experiment met een andere manier van zichtbaarheid tijdens evenementen. Zichtbaarheid, waarin bewegend beeld een hoofdrol speelt. Het moet een meer eigentijds beeld laten zien van BDUmedia. Hier is een gefilmde reportage van de belevenissen van het team te zien.

 

,,Het was een bizarre dag”, verzucht Boy Imminck daags na de krachttoer. Maar de glimlach is niet van zijn gezicht te branden. Imminck was -samen met een drietal videostagiaires- verantwoordelijk voor het welslagen van het experiment, waarin het Hoevelakense bedrijf Van Deuveren/Tekstkar.nl ook een belangrijke rol speelde.

 

,,We zijn zaterdag om 5.00 uur opgestaan en om 7.00 uur arriveerde het scherm van Tekstkar op de plaats van bestemming.” De enorme videomuur werd opgesteld bij restaurant Merlot in het nieuwe centrum van de Keistad aan de overzijde van de Eem. Daardoor had iedereen op het start/finishterrein aan de overzijde van het water riant uitzicht op het beeldscherm. ,,Het ging om een scherm van niet minder dan 40 vierkante meter”, licht Imminck toe. ,,Toen het op zijn plaats stond zei ik tegen de mannen van Tekstkar dat ik het zo’n groot scherm vond. Ik had alleen niet in de gaten dat de zijpanelen nog moesten worden uitgeklapt!”

 

,,We zijn vanaf 8.45 uur tot pakweg 15.00 uur onafgebroken in de lucht geweest”, vertelt Imminck. Het uitzenden van ‘live’-beelden leek in de voorbereiding technisch onhaalbaar binnen de beschikbare middelen. Dankzij de beschikbaarheid van camera’s met een zender bleek dat ineens tóch een optie. ,,En dat was van enorme toegevoegde waarde. Bij de start konden de deelnemers via het scherm zien hoe de stand van zaken vooraan was. En bij het binnenkomen konden toeschouwers in de gaten houden waar hun favorieten zich ophielden.”

 

De beelden werden gemaakt met een aantal vaste camera’s op strategische posities én door camjo’s die langs het parcours een aantal reportages maakten. Die beelden werden, nadat ze razendsnel in een mobiele studio waren gemonteerd, ook via het scherm vertoond. ,,Die shots waren binnen een minuut of twintig klaar voor uitzending”, licht Imminck toe.

 

Naast de live beelden zond de regie een aantal vooraf gemaakte filmpjes uit. Dat waren beelden van de organisatie, van sponsors en van BDUmedia/De Stad Amersfoort.nl. Ook werd er geëxperimenteerd met een zogeheten ‘Twitterfontein’. De resultaten daarvan bleven wat achter bij de verwachtingen. ,,Maar dat laat onverlet dat de hashtag ‘#Amersfoort033’ zondag enige tijd landelijk ‘trending topic’ (onderwerp waar het meest over wordt getwitterd) was”, weet Imminck. De hashtag werd door de krant gebruikt in de communicatie over de marathon en veelvuldig overgenomen door deelnemers en andere betrokkenen.

 

Een groot succes werd óók de mogelijkheid voor deelnemers en toeschouwers om foto’s en filmpjes bij de redactie aan te leveren. Via Whatsapp konden geïnteresseerden heel eenvoudig actueel foto- en filmmateriaal aanleveren. Die werden vervolgens via het scherm zichtbaar gemaakt. ,,Toen we eenmaal onderweg waren, begon de telefoon te trillen als een malle”, licht Imminck toe: ,,We kregen meer dan 70 items aangeleverd van 53 unieke bellers. En dat voor een eerste keer!”

 

Tekstkar John Veldhuizen

John Veldhuizen was het organisatorische brein achter de hele operatie.

 

Naast Boy Imminck zorgden de video-stagiaires Boudewijn van de Velde, Luuk Potgieter en Peter Tijssen voor een vlekkeloos verloop van de dag. Het organisatorische brein achter de hele operatie was John Veldhuizen van de Marketing-afdeling van BDUmedia.

 

 

Meer over de marathon op: www.stadamersfoort.nl.


Geplaatst op 8 juni 2015

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.