Bij de behandeling van de begroting van het Ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in december, heeft Minister Koolmees herhaald dat het zijn bedoeling is om in 2020 nieuwe wetgeving van kracht te hebben die de situatie van ZZP’er, conform het regeerakkoord, gaat regelen.
Tot die tijd blijft de huidige Wet DBA van kracht. BDUmedia blijft tot die tijd de modelovereenkomsten hanteren die met nieuwe én bestaande freelancers zijn afgesloten.
De wet DBA is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Door de wet DBA moet eenvoudiger worden gecontroleerd of iemand echt als zelfstandig ondernemer werkt. Als dat niet het geval is, is er sprake van een schijnconstructie. Daarvoor kan zowel de zzp’er als de opdrachtgever verantwoordelijk worden gehouden.
De modelovereenkomst kwam in de plaats van de VAR-verklaring, waarin de freelancer die als ZZP’er actief is moest aantonen over minimaal drie verschillende opdrachtgevers te beschikken. Dit om constructies met ‘schijnzelfstandigheid’ te voorkomen.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.