Wet DBA langer opgeschort

De wet DBA die voor veel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) ongunstig uitpakte, blijft langer opgeschort. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft besloten de handhaving tot in ieder geval 1 juli 2018 uit te stellen.
De wet DBA was eerder al tot 1 januari 2018 opgeschort na felle kritiek. Veel opdrachtgevers vonden de nieuwe regels onduidelijk, waardoor zzp’ers opdrachten verloren.
De opschorting betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Dat geldt niet voor kwaadwillenden.
De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om een beter onderscheid te kunnen maken tussen zzp’ers en mensen in loondienst, en om verkapte dienstbetrekkingen van zelfstandigen tegen te gaan.
Maar er bleven onduidelijkheden omdat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en opdrachtnemers. Een nieuw kabinet kan de kwestie aanpakken. Opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten voldoende tijd krijgen om hun werkwijze zo nodig aan te passen, aldus Wiebes.
De handhaving richt zich nu eerst op de ernstigste gevallen. Het gaat daarbij dus niet om een zelfstandige professional bij wie er ruis is over de gezagsrelatie, meldt de bewindsman. ,,Het is goed dat de staatssecretaris de zaak nu verder opschort”, stellen de werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie. ,, Er moet namelijk eerst een goede oplossing worden gezocht en in de tussentijd moeten opdrachten gewoon bij zzp’ers kunnen komen.”

Koninklijke BDU heeft dit jaar overigens een modelovereenkomst geselecteerd die toepasbaar is op alle freelancers. Bijna alle freelancers werken inmiddels al onder de voorwaarden van deze overeenkomst. Ondertussen blijft BDU alle ontwikkelingen rond de wet Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) op de voet volgen.

 


Geplaatst op 2 juni 2017

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.