Wetsvoorstel vervanging VAR-verklaring onder druk

belasting

De nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties kan binnen de geplande termijn niet behandeld worden door de Eerste Kamer. De wet zou bij akkoord per 1 april op z’n vroegst ingevoerd worden. Dat zal nu in elk geval later worden. Het is ook mogelijk dat de nieuwe wet er niet komt.

 

In plaats van de VAR-verklaring is het de bedoeling dat er modelovereenkomsten komen die vooraf door de opdrachtgever worden getoetst bij de belastingdienst. Na goedkeuring kunnen de overeenkomsten gebruikt worden om de werkafspraken tussen opdrachtgever en freelancer vast te leggen. De afgelopen tijd hebben diverse deskundigen kritische analyses gepubliceerd. Zij zijn van oordeel dat het wetsvoorstel met die modelovereenkomsten uitsluitend schijnzekerheid biedt aan opdrachtgevers. Eerste Kamerleden nemen deze analyses zeer serieus, waardoor de kans toeneemt dat het wetsvoorstel het alsnog niet haalt.

 

Branchevereniging NUV, waar BDUmedia bij aangesloten is, heeft aan de belastingdienst een aantal modelovereenkomsten voorgelegd. De belastingdienst liet in december weten dat de voorgelegde overeenkomsten voor auteurs en redactiemedewerkers in haar ogen geen arbeidsovereenkomsten zijn, dus -mits ze nageleefd worden- loonheffingsvrij zijn. De formele bevestiging laat echter nog op zich wachten. Mocht de wet er toch komen, dan zijn de modelovereenkomsten voor de samenwerking met freelancers vast gereed.


Geplaatst op 25 januari 2016

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.