De contentregie (eindredactie) wordt dezer dagen opnieuw geïnstrueerd met betrekking tot het gebruik van foto’s voor site en krant. Aanleiding is de vaststelling dat er met enige regelmaat -bewust of onbewust- onzorgvuldig met het auteursrecht wordt omgesprongen.
Daar staat soms een hoge prijs op. Fotografen die hun foto zonder de vereiste toestemming vooraf terugvinden in onze kranten of op onze sites, dienen niet zelden gepeperde rekeningen in. Die moet in de meeste gevallen ook betaald worden, omdat BDUmedia als uitgever verantwoordelijk is voor de publicatie van het materiaal. Dat brengt voor de redactie de verplichting met zich mee de herkomst van fotomateriaal te checken en afspraken te maken over het gebruik ervan. De instructie die de contentregie krijgt betekent een aanscherping van dat beleid.
Een belangrijke instructie zal zijn bronvermelding in de (digitale of papieren) kranten. Eigenlijk moet bij elke foto de herkomst vermeld staan. Oók als het om materiaal gaat dat schrijvende freelancers bij hun stukken hebben aangeleverd.
Maar evenzeer in andere opzichten is het voor freelancers een onderwerp dat enige aandacht verdient. BDUmedia heeft afspraken gemaakt over gebruik en vergoedingen van aangeleverd fotomateriaal. Maar dat heeft vrijwel uitsluitend betrekking op foto- (of film-)materiaal dat zélf is gemaakt. Echter ook in die gevallen is naamsvermelding bij publicatie een must. Let daar zelf ook op en maak desnoods de eindredactie erop attent.
Daarnaast komt het voor dat freelancers van hun gesprekspartners fotomateriaal aangereikt krijgen (‘Ik heb hier nog een hele leuke foto van mezelf liggen’). Of jullie vragen er zelf naar (‘Heb je nog een foto als je aan het skiën bent?’) omdat dat goed past bij het artikel dat je aan het schrijven bent. Zo kreeg één van onze correspondenten een hele leuke foto mee van een geïnterviewde terwijl ze aan het golfen was. Daar ging het artikel ook over. Later bleek dat de foto voor een ander doel door een professionele fotograaf was gemaakt. Wij konden de rekening betalen.
Met andere woorden; vraag altijd van wie de foto is en of de foto ‘rechtenvrij’ is. (Dat wil zeggen ‘vrij te gebruiken zonder financiële vergoeding’). En zo ja, onder welke voorwaarden? Vaak willen fotografen in ieder geval met hun naam vermeld worden bij de foto. Dat is een vorm van reclame voor ze. En voor ons een verantwoording over de herkomst van het materiaal. Laat duidelijk richting redactie weten welke afspraken je hierover hebt gemaakt.
Het komt óók voor dat concurrerende of andere media ongevraagd BDU-materiaal gebruiken. Wij kennen een voorbeeld van een ondernemer die een foto die door ons was gemaakt ook aanbood aan de concurrent (‘Want het was zó’n leuke foto!’). Dat mag ook niet zonder toestemming! Als jullie erachter komen dat je eigen foto’s ergens anders worden gebruikt, meld dat dan bij de redactie. Wij zullen in dat geval actie ondernemen (in eerste instantie zullen we sommeren het gebruikte materiaal te verwijderen, later kan ook een factuur worden gestuurd). Het is dan wel de moeite waard om te kijken wie de auteursrechten heeft. Is dat BDUmedia? (doorgaans wel). Of is dat de freelancer zelf? (zo ja, dan gaat het vaak om professionele fotografen). In het laatste geval kun je zelf ook tot actie overgaan. Het is hoe dan ook verstandig BDUmedia (bijvoorbeeld via het contentmanagement) daarbij te betrekken.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.